Ponieważ miałam w zanadrzu zarówno dynię, jak i zakwas z buraków, zastanawiałam się co takiego mogę z nich przygotować. W sieci znalazłam przepis na barszcz z tym pysznym pomarańczowym warzywem - brzmiało dziwnie, ale inspirująco! Postanowiłam spróbować tego połączenia i jak się okazało, powstała całkiem smaczna zupa.
Jesienny barszczyk z dynią
Składniki na 2-3 porcje:
- 2,5 szklanki pokrojonej w kostkę dyni
- 4 buraki
- 1 marchew
- 1 korzeń pietruszki
- 1/4 selera
- 1 mała cebulka
- 1 kwaśne jabłko
- 1 szklanka zakwasu z buraków
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 ząbek czosnku
- 3 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- świeża natka pietruszki
Przygotowanie:
- Buraki obierz ze skórki, pokrój na kawałki, umieść w dużym garnku i zalej 2,5 szklankami wody. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie, gotuj przez ok. 40 min.
- Obraną marchew, pietruszkę, seler oraz cebulę zetrzyj na tarce, a następnie wraz z dynią dorzuć do ugotowanych buraków. Wszystko zalej ok. 3 szklankami wody. Po 30 minutach dodaj starte jabłko i gotuj jeszcze 10 min.
- Na końcu do zupy dodaj rozgnieciony czosnek, ocet, zakwas, pieprz, sól i garść posiekanej pietruszki, wymieszaj.
Wygląda niesamowicie apetycznie :)
OdpowiedzUsuń