17:16

Wegańskie gołąbki z kaszą gryczaną i ryżem w sosie pomidorowym

Gołąbki zawsze kojarzyły mi się z mięsem i mdłym pomidorowym sosem. Teraz, kiedy nauczyłam się przygotowywać je sama, smakują według mnie o wiele lepiej :) Tym razem zamiast zwykłej kapusty, użyłam pekińskiej - dzięki temu danie ma bardziej delikatny smak. Jako farsz, zamiast ryżu lub kaszy gryczanej może posłużyć też soczewica. Smacznego!

Wegańskie gołąbki z kaszą gryczaną i ryżem w sosie pomidorowym

Składniki na ok.16 sztuk:
  • 1 kapusta pekińska
  • 1/2 szklanki suchego brązowego ryżu
  • 1/2 szklanki suchej kaszy gryczanej
  • 1 cebulka
  • 1/2 papryki (opcjonalnie)
  • 1 marchewka
  • 4 pieczarki
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli

    sos pomidorowy:
  • ok. 2 szklanki naturalnej passaty pomidorowej (lub zmiksowanych pomidorów)
  • 1 łyżka bazylii
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka tymianku
  • 1/2 łyżki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)
  • 3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
  1. Ryż oraz kaszę zalej wodą i gotuj al dente. W dużym garnku zagotuj wodę, a następnie wrzuć do środka kilkanaście liści kapusty na parę minut tak aby nieco zmiękły.
  2. Ugotowany ryż wymieszaj z kaszą, dodaj pokrojoną w kostkę cebulkę i pieczarki, drobno startą na tarce marchewkę, olej i przyprawy.
  3. Liście kapusty osusz, wyłóż kilkoma z nich dno garnka, a pozostałe kolejno rozkładaj na płasko i umieszczaj w nich po porcji farszu. Zwijaj każdy ciasno od nasady i ułóż w naczyniu.
  4. Przygotuj sos pomidorowy: passatę wymieszaj ze startym czosnkiem i pozostałymi składnikami, zalej wszystkim gołąbki, tak aby były przykryte sosem. Danie gotuj pod przykryciem na średnim ogniu przez około godzinę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz - każda opinia jest dla mnie ważna.