22:06

Bezglutenowe gryczane nachosy z dipem pomidorowym

Jeśli do tej pory zajadaliście się kupnymi chrupiącymi nachosami ze sklepów, mam dla Was dobrą wiadomość - możecie przygotować je także sami i to zaledwie z kilku składników! Polecam jeść je razem z pomidorowym dipem - pycha.

Bezglutenowe gryczane nachosy z dipem pomidorowym

Składniki na jedną blaszkę:
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki soli

    dip pomidorowy:
  • 1/2 szklanki naturalnej passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
  1. Mąkę gryczaną połącz z solą i curry (lub inną ulubioną przyprawą), a ciepłą wodę z olejem, a następnie wszystko umieść w misce i dokładnie wymieszaj. Ciasto odstaw na kwadrans w chłodne miejsce do wystygnięcia.
  2. Stolnicę obsyp mąką, a następnie rozwałkuj na niej ciasto i za pomocą noża wytnij trójkąty.
  3. Ułóż je ostrożnie na blasze wyłożonej papierem i umieść w rozgrzanym do 180°C piekarniku na ok.15 minut.
  4. Przygotuj dip pomidorowy: do garnka wlej passatę pomidorową, wsyp mąkę ziemniaczaną, a następnie dodaj przeciśnięty przez praskę lub pokrojony w plasterki czosnek. Gotuj na małym ogniu, po chwili dorzuć przyprawy i ocet. Jeśli używasz miodu, dodaj go dopiero kiedy dip ostygnie.


1 komentarz:

  1. Dobre, acz ja dałabym więcej pikantnych przypraw do ciasta na nachosy, np. chilli - chilli mi sie kojarzy z Meksykiem tak samo jak nachosy :) I jeśli chcemy mieć je jako przekąskę na film, to proponuję zrobić wszystko x3 bo z podanych ilosci wychodzi malućko :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz - każda opinia jest dla mnie ważna.