00:18

Faszerowane ryżem i warzywami bakłażany z sosem pomidorowym

Nie jestem fanką pieczonych bakłażanów, ale postanowiłam spróbować jak te ciekawe warzywa będą smakowały faszerowane ryżem i innymi dodatkami. Takie danie wygląda bardzo oryginalnie i można się nim najeść, mimo że jest całkowicie wegańskie.

Faszerowane ryżem bakłażany z sosem pomidorowym

Składniki:
  • 2 średniej wielkości bakłażany
  • garść świeżej pietruszki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki suchego brązowego ryżu
  • 1 łyżeczka curry
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • sól himalajska

    sos pomidorowy:
  • 1 szklanka naturalnej passaty pomidorowej
    (lub kilka zmiksowanych pomidorów)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • sól himalajska
Przygotowanie:
  1. Ryż wrzuć do garnka z wodą i gotuj do miękkości. 
  2. Bakłażany przekrój na pół. Za pomocą łyżki wydłub miąższ. Połowę z niego pokrój w kostkę i wrzuć do miski.
  3. Do naczynia dorzuć posiekaną cebulę, paprykę i pietruszkę. Dodaj ugotowany ryż, olej kokosowy, curry i szczyptę soli, a następnie wszystko wymieszaj.
  4. Połówki bakłażana wypełnij farszem i umieść w rozgrzanym do 170°C piekarniku na ok.45 minut.
  5. Przygotuj sos pomidorowy: do garnka wlej passatę pomidorową, a następnie dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodaj przyprawy i ocet, gotuj przez ok. 10 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz - każda opinia jest dla mnie ważna.