00:00

Faszerowane ryżem papryki z sosem pomidorowym i pieczonymi ziemniakami

Papryka kosztuje w tej chwili grosze, dlatego w ciągu ostatnich tygodni już kilka razy przygotowałam te pyszne warzywa faszerowane ryżem z curry. Z pieczonymi ziemniakami i pomidorowym sosem tworzą naprawdę zgrany duet! Mimo iż jest to danie wegańskie, z pewnością zasmakuje każdemu. To idealna propozycja na jesienny sycący obiad z rodziną lub przyjaciółmi :)

Faszerowane ryżem papryki z sosem pomidorowym i pieczonymi ziemniakami

Składniki:
  • kilka czerwonych papryk
  • 5 ziemniaków
  • 6 pieczarek
  • 1,5 cebuli
  • 1 szklanka suchego brązowego ryżu
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • olej kokosowy
  • sól himalajska

    sos pomidorowy:
  • 1 szklanka naturalnej passaty pomidorowej
    (lub kilka zmiksowanych pomidorów)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • sól himalajska
Przygotowanie:
  1. Ryż wrzuć do garnka z wodą i gotuj do miękkości. Odcedź, dodaj curry, a następnie dorzuć odrobinę posiekanej cebulki, dwie pokrojone w kostkę pieczarki oraz 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego. Wymieszaj.
  2. Papryki wymyj, przekrój i oczyść ich wnętrza z pestek. W środku umieść przygotowany wcześniej farsz. Natrzyj każdą z nich olejem.
  3. Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w ćwiartki. Pozostałe pieczarki i jedną średniej wielkości cebulę pokrój w plastry. Umieść wszystko w misce z kilkoma łyżkami oleju kokosowego, ziołami, papryką w proszku oraz szczyptą soli, wymieszaj.
  4. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem, umieść w środku przygotowane wcześniej warzywa.
  5. Piecz w rozgrzanym do 170°C piekarniku. Po ok.30 minutach przemieszaj ziemniaki, a następnie włącz termoobieg i odczekaj kolejne 30 minut. W razie potrzeby, możesz piec jeszcze przez dodatkowe 10-15 min same ziemniaki.
  6. Przygotuj sos pomidorowy: w garnku rozpuść olej kokosowy, a następnie dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodaj passatę oraz pozostałe składniki i gotuj wszystko przez ok. 10 minut.




1 komentarz:

  1. ojejku jakie pysznosci! szalenstwo!

    wrocilam z urlopu i nadrabiam zaleglosci blogowe. dziekuje za Twoj wklad u mnie :*

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz - każda opinia jest dla mnie ważna.