To moje pierwsze knedle w życiu. Nigdy nie byłam fanką tego typu dań, ale postanowiłam przekonać się czy zasmakują mi jeśli przygotuję je sama. Jako nadzienie wykorzystałam sezonowe dary natury, a oprócz tego zdecydowałam się także na stworzenie owocowej polewy. Po przygotowaniu ciasta, które było strasznie klejące myślałam, że nic z tego... a wystarczyło po prostu obsypać je dodatkową porcją mąki ziemniaczanej ;) Ostatecznie, domowe knedle bardzo mi zasmakowały i z pewnością co jakiś czas będą lądować na moim talerzu.
Jesienne knedle jaglane z dynią i śliwkami
Składniki na ok. 12 sztuk:
- 200g suchej kaszy jaglanej
- mąka ziemniaczana
- 1 łyżeczka cynamonu
- mały kawałek dyni
- kilka małych śliwek
- 1/3 jabłka
- sól
polewa: - 2/3 jabłka
- kilka śliwek
Przygotowanie:
- Kaszę opłucz, a następnie zalej 1,5 szklanki wody i gotuj na małym ogniu aż do wchłonięcia przez nią całej wody. Wymieszaj z cynamonem i 3 łyżkami mąki ziemniaczanej, a następnie zmiksuj w pojemniku blendera na gładką masę. Odczekaj aż ostygnie.
- Dynię obierz ze skóry i pokrój w kostkę, a następnie ugotuj na parze. Jabłko pokrój na kawałki, a śliwki na pół.
- Obsyp obficie deskę mąką ziemniaczaną, a następnie za pomocą łyżki wyłóż na nią kawałek ciasta i uformuj z niego płaskie placuszki. Umieść w środku kawałki dyni oraz jabłek lub połówki śliwek, a następnie zlep ze sobą brzegi ciasta i uformuj w dłoniach w kulkę.
- Do garnka wlej wodę, wsyp łyżkę soli i zagotuj do wrzenia. Wrzuć do środka knedle, kiedy wypłyną na wierzch odczekaj jeszcze ok. 5 minut i sprawdź czy są gotowe.
- Przygotuj polewę: jabłko i śliwki zmiksuj na gładki mus za pomocą blendera.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz - każda opinia jest dla mnie ważna.