00:09

Krem z brokuła z wegańską śmietaną

Lubicie zielone kremy? Przygotowanie tego wymaga zaledwie paru składników i kilku chwil wolnego czasu. Zamiast zwyczajnej śmietany, postanowiłam stworzyć wersję roślinną - z migdałów i oleju kokosowego. Jeśli dysponujecie cytryną, możecie dodać odrobinę wyciśniętego soku do zupy - nada jej ciekawy aromat.

Krem z brokuła z wegańską śmietaną

Składniki na 4 porcje:
  • 1 duży brokuł
  • 1 por (bez liści)
  • 1/4 selera
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka naturalnego suszonego bulionu warzywnego
  • szczypta soli himalajskiej
  • szczypta pieprzu

    śmietana:
  • 30 migdałów
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • kilka łyżek wody
Przygotowanie:
  1. Za pomocą noża oddziel różyczki brokuła. Por, czosnek i łodygi brokuła posiekaj w plastry, ziemniaki i seler obierz i pokrój w kostkę.
  2. Umieść wszystkie składniki (oprócz różyczek) w garnku i zalej wodą tak, aby przykryć nią wszystkie warzywa. Gotuj wszystko przez 15 minut.
  3. Dorzuć różyczki brokuła i poczekaj jeszcze ok. 10 minut.
  4. W młynku do kawy lub blenderze zmiksuj dokładnie migdały, a następnie dodaj do nich rozpuszczony olej oraz kilka łyżek wody, wymieszaj.



1 komentarz:

Dziękuję za każdy komentarz - każda opinia jest dla mnie ważna.