Lubicie zielone kremy? Przygotowanie tego wymaga zaledwie paru składników i kilku chwil wolnego czasu. Zamiast zwyczajnej śmietany, postanowiłam stworzyć wersję roślinną - z migdałów i oleju kokosowego. Jeśli dysponujecie cytryną, możecie dodać odrobinę wyciśniętego soku do zupy - nada jej ciekawy aromat.
Krem z brokuła z wegańską śmietaną
Składniki na 4 porcje:
- 1 duży brokuł
- 1 por (bez liści)
- 1/4 selera
- 2 duże ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka naturalnego suszonego bulionu warzywnego
- szczypta soli himalajskiej
- szczypta pieprzu
śmietana: - 30 migdałów
- 3 łyżki oleju kokosowego
- kilka łyżek wody
Przygotowanie:
- Za pomocą noża oddziel różyczki brokuła. Por, czosnek i łodygi brokuła posiekaj w plastry, ziemniaki i seler obierz i pokrój w kostkę.
- Umieść wszystkie składniki (oprócz różyczek) w garnku i zalej wodą tak, aby przykryć nią wszystkie warzywa. Gotuj wszystko przez 15 minut.
- Dorzuć różyczki brokuła i poczekaj jeszcze ok. 10 minut.
- W młynku do kawy lub blenderze zmiksuj dokładnie migdały, a następnie dodaj do nich rozpuszczony olej oraz kilka łyżek wody, wymieszaj.
mmm wyglada pysznie!
OdpowiedzUsuń