19:00

Kasza jaglana ze słodkim dyniowo-jabłkowym musem

Najprostsze rozwiązania są zwykle najzdrowsze, dlatego ostatnio stawiam głównie na takie potrawy. Przygotowanie tego pysznego deseru jest niezwykle łatwe i szybkie, a co istotne, z pewnością zasmakuje on niemal każdemu. Dzięki odpowiednio dobranym dodatkom takie danie poprawi także Waszą odporność i rozgrzeje Was w chłodne dni.

Kasza jaglana ze słodkim dyniowo-jabłkowym musem

Składniki na 2-3 porcje:
  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka startej dyni
  • 2 jabłka
  • garść daktyli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • plasterek imbiru
Przygotowanie:
  1. Kaszę opłucz, a następnie zalej szklanką wody i gotuj na małym ogniu aż do wchłonięcia przez nią całej wody.
  2. Pozostałe składniki zmiksuj na mus za pomocą blendera (lub zetrzyj na tarce), a następnie przełóż do garnka i gotuj na małym ogniu przez 5-10 minut.
  3. Ugotowaną kaszę wymieszaj dokładnie z gorącym musem. Do środka możesz dorzucić dodatkową porcję daktyli pokrojonych na kawałki.

1 komentarz:

Dziękuję za każdy komentarz - każda opinia jest dla mnie ważna.