23:28

Wegańskie bezglutenowe klopsy z sosem pomidorowym


Wegańskie bezglutenowe klopsy z sosem pomidorowym

Składniki na 20-25 sztuk:
  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki suchej niepalonej kaszy gryczanej
  • 1/2 szklanki suchego brązowego ryżu
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju kokosowego 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • pieprz
  • sól

    sos pomidorowy:
  • 2 szklanki naturalnej passaty pomidorowej
  • 3 lyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • pieprz
  • sól
Przygotowanie:
  1. Kaszę oraz ryż opłucz, a następnie zalej ok.3 szklankami wody. Gotuj do czasu aż wchłoną wodę i zmiękną.
  2. Cebulę posiekaj na małe kawałki.
  3. Marchew zetrzyj na tarce, wymieszaj z cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawami i mąką ziemniaczaną. Dorzuć ugotowaną kaszę i ryż, wymieszaj.
  4. Za pomocą łyżki, umieść na papierze do pieczenia 20-25 porcji powstałej masy. Odczekaj aż wszystko ostygnie (wtedy masa będzie bardziej zwarta), a następnie za pomocą dłoni uformuj klopsy.
  5. Umieść je na 20 minut w rozgrzanym do 160°C piekarniku (opcjonalnie).
  6. Przygotuj sos: wszystkie składniki wymieszaj w rondelku. Gotuj na małym ogniu przez minimum kilka minut.


2 komentarze:

  1. Mmm, chociaż moja przygoda z dietą wegańską trwała (aż!!!) dwa tygodnie, to taka odmiana jest na pewno zdrowa i brzmi smacznie :)
    http://sloiczeknutelli.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmmmm ale smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz - każda opinia jest dla mnie ważna.