23:49

Wegańskie kotlety z pieczarek i pietruszki


Wegańskie kotlety z pieczarek i pietruszki

Składniki na ok. 10 sztuk:
  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 1/4 szklanki suchej niepalonej kaszy gryczanej
  • 1/4 szklanki suchego brązowego ryżu
  • 1 mała cebula
  • 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
  • 5 pieczarek
  • 1 korzeń pietruszki
  • garść świeżej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1,5 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pieprz
  • sól
Przygotowanie:
  1. Kaszę oraz ryż opłucz, a następnie zalej ok.2 szklankami wody. Gotuj do czasu aż wchłoną wodę i zmiękną.
  2. Cebulę, natkę i pieczarki posiekaj na małe kawałki lub zmiksuj za pomocą blendera. Pietruszkę (korzeń) zetrzyj na tarce.
  3. Warzywa wymieszaj ze sobą, dodaj przyprawy, sos sojowy, olej kokosowy oraz mąkę ziemniaczaną. Dorzuć ugotowaną kaszę i ryż.
  4. Za pomocą łyżki, umieść na papierze do pieczenia 20 porcji powstałej masy. Odczekaj aż wszystko ostygnie (wtedy masa będzie bardziej zwarta), a następnie za pomocą dłoni uformuj kotlety.
  5. Umieść je na 25 minut w rozgrzanym do 170°C piekarniku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz - każda opinia jest dla mnie ważna.