20:30

Wegańskie paprykowe klopsy z kapusty i marchewki


Wegańskie paprykowe klopsy z kapusty i marchewki

Składniki na ok. 20-25 sztuk:
  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki suchej niepalonej kaszy gryczanej
  • 1/2 szklanki suchego brązowego ryżu
  • 1 szklanka drobno startej białej kapusty
  • 1/2 szklanki startej marchwi
  • 1 mała cebula
  • 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
  • 1,5 łyżki wędzonej papryki
  • 3 łyżki majeranku
  • 1,5 łyżki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego 
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pieprz
  • sól
Przygotowanie:
  1. Kaszę oraz ryż opłucz, a następnie zalej ok.3 szklankami wody. Gotuj do czasu aż wchłoną wodę i zmiękną.
  2. Cebulę posiekaj na małe kawałki lub zmiksuj za pomocą blendera.
  3. Warzywa wymieszaj ze sobą, dodaj przyprawy, sos sojowy, olej kokosowy oraz mąkę ziemniaczaną. Dorzuć ugotowaną kaszę i ryż.
  4. Za pomocą łyżki, umieść na papierze do pieczenia 20-25 porcji powstałej masy. Odczekaj aż wszystko ostygnie (wtedy masa będzie bardziej zwarta), a następnie za pomocą dłoni uformuj kotlety.
  5. Umieść je na 30 minut w rozgrzanym do 170°C piekarniku.


2 komentarze:

  1. wygląda bardzo smakowicie, chętnie wypróbuję tego przepisu. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny blog, ciekawe przepisy - zostaję stałą bywalczynią!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz - każda opinia jest dla mnie ważna.