23:11

Faszerowane papryki z pysznym sosem BBQ

Od paru miesięcy jedną z moich ulubionych potraw są faszerowane papryki z aromatycznym pikantnym sosem barbecue. Sezon na te pyszne warzywa trwa, dlatego można kupić je za grosze, z czego oczywiście warto korzystać. Dobrze smakują w towarzystwie ugotowanych na parze kalafiorów, brokułów oraz marchewki. Spróbujcie koniecznie! :)

Faszerowane papryki z pysznym sosem BBQ

Składniki:
  • 4 czerwone papryki
  • 3 pieczarki
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki suchego brązowego ryżu
  • 1/2 szklanki suchej kaszy gryczanej (najlepiej niepalonej)
  • 1,5 łyżki curry
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • kilka łyżek posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego

    sos pomidorowy:
  • 1 szklanka naturalnej passaty pomidorowej
    (lub kilka zmiksowanych pomidorów)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka wędzonej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka musztardy lub octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
Przygotowanie:
  1. Ryż i kaszę wrzuć do garnka z wodą i gotuj do miękkości. Odcedź, dodaj przyprawy, a następnie dorzuć posiekaną cebulę, pokrojone w kostkę pieczarki oraz pozostałe składniki.
  2. Papryki wymyj, przekrój i oczyść ich wnętrza z pestek. W środku umieść przygotowany wcześniej farsz. Natrzyj każdą z nich olejem (opcjonalnie).
  3. Piecz w rozgrzanym do 170°C piekarniku przez ok. 25-30 minut.
  4. Przygotuj sos pomidorowy: wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, a następnie, w zależności od upodobań, podgrzej lub nie.


3 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz - każda opinia jest dla mnie ważna.