15:06

Bananowo-jabłkowe płatki ryżowe z bakaliami

Dziś podzielę się z Wami przepisem na przygotowanie mojej ulubionej słodkiej przekąski na jesień. Popularne płatki owsiane zastąpiłam ryżowymi i jaglanymi, a zamiast zwykłego mleka zdecydowałam się na roślinne - dlatego deser jest dość lekki. Dzięki owocom - zarówno świeżym, jak i suszonym, całość nabrała pysznego słodkiego smaku. Smacznego!

Bananowo-jabłkowe płatki ryżowe z bakaliami

Składniki na 2 małe porcje:
  • 1 szklanka płatków ryżowych
  • 1/2 szklanki płatków jaglanych
  • 1 szklanka mleka roślinnego (np. ryżowego)
  • 1 banan
  • 1 jabłko
  • garść świeżej żurawiny
  • kilka łyżek bakalii
  • cynamon
  • sok z cytryny
Przygotowanie:
  1. Płatki zalej mlekiem roślinnym oraz jedną szklanką wody, odstaw na kwadrans. 
  2. Banan, jabłko i żurawinę posiekaj na małe kawałki.
  3. Płatki gotuj na małym ogniu, po kilku minutach dorzuć posiekane owoce.
  4. Całość skrop sokiem z cytryny i udekoruj bakaliami oraz cynamonem (oraz ewentualnie miodem).



2 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz - każda opinia jest dla mnie ważna.