21:18

Tradycyjny wegański kapuśniak

Tęsknicie za tradycyjnymi sycącymi zupami, ale obawiacie się, że takie dania nie należą do najzdrowszych? Zamiast obejść się smakiem, przygotujcie wersję roślinną, która jest nie tylko równie pyszna, ale jednocześnie o wiele lżejsza. Dziś dowiecie się jak stworzyć aromatyczny wegański kapuśniak, który rozgrzeje Was w chłodne jesienne wieczory.

Tradycyjny wegański kapuśniak

Składniki na duży garnek:
  • 40 dag kiszonej kapusty
  • 5 sporych ziemniaków
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1 cebula
  • kostka wędzonego tofu
  • wegański bulion warzywny (może być w kostce)
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • płaska łyżka wędzonej papryki mielonej
  • łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • szczypta ostrej papryki mielonej
  • łyżeczka kamunu
  • łyżka majeranku
  • szczypta rozmarynu.
  • 8-9 ziarenek ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych
  • pieprz
  • sól
Przygotowanie:
  1. W garnku rozpuść olej kokosowy, dorzuć pokrojoną w kostkę cebulę.
  2. Po kilku minutach wlej ok. litr wody, dodaj bulion, sos sojowy i przyprawy (z wyjątkiem wędzonej papryki i rozmarynu).
  3. Dorzuć pokrojone w kostkę ziemniaki i seler, a po paru minutach startą marchew i pietruszkę.
  4. Oddzielone wędzone brzegi tofu pokrój w kostkę i dołóż do gotującej się reszty.
  5. Przed końcem, gdy ziemniaki w wywarze zaczną mięknąć, dodaj kiszoną kapustę oraz wędzoną paprykę i rozmaryn. Gotuj do miękkości ziemniaków, a następnie odstaw na kilka chwil (lub nawet dobę), aby całość nabrała aromatu.




1 komentarz:

Dziękuję za każdy komentarz - każda opinia jest dla mnie ważna.