22:46

Krem marchewkowy z sokiem z limonki

Krem marchewkowy z sokiem z limonki

Składniki na ok. 3 litry zupy:
  • 2 litry wody mineralnej
  • 15 sporych marchewek (ok 1,2 kg)
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 200 ml mleka kokosowego
  • sok wyciśnięty z połowy limonki
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru
  • szczypta mielonego pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka młotkowanej kolendry
  • 1 łyżeczka soli
  • wiórki kokosowe
  • liście bazylii lub nać pietruszki

Przygotowanie:
  1. Obraną marchew, pietruszkę i seler pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do gotującej się wody. Dodaj sól, kolendrę i chili oraz przeciśnięte przez praskę czosnek i imbir. Gotuj, aż warzywa będą miękkie.
  2. Po ugotowaniu zblenduj wszystko na równomierny krem. Dodaj mleko kokosowe oraz sok z limonki. 
  3. Wymieszaj i odstaw na moment. Podawaj udekorowane wiórkami kokosowymi i świeżą bazylią lub natką pietruszki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz - każda opinia jest dla mnie ważna.