Krem marchewkowy z sokiem z limonki
Składniki na ok. 3 litry zupy:
- 2 litry wody mineralnej
- 15 sporych marchewek (ok 1,2 kg)
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 200 ml mleka kokosowego
- sok wyciśnięty z połowy limonki
- 2 ząbki czosnku
- kawałek świeżego imbiru
- szczypta mielonego pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka młotkowanej kolendry
- 1 łyżeczka soli
- wiórki kokosowe
- liście bazylii lub nać pietruszki
Przygotowanie:
- Obraną marchew, pietruszkę i seler pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do gotującej się wody. Dodaj sól, kolendrę i chili oraz przeciśnięte przez praskę czosnek i imbir. Gotuj, aż warzywa będą miękkie.
- Po ugotowaniu zblenduj wszystko na równomierny krem. Dodaj mleko kokosowe oraz sok z limonki.
- Wymieszaj i odstaw na moment. Podawaj udekorowane wiórkami kokosowymi i świeżą bazylią lub natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz - każda opinia jest dla mnie ważna.