18:00

Wegański bigos z wędzonym tofu



Składniki:
  • 70-75 dag kiszonej kapusty
  • pół niewielkiej główki białej kapusty
  • 1 cebula
  • wędzone tofu
  • 2 marchewki
  • 40 g suszonych leśnych grzybów
  • 30 dag pieczarek
  • łyżka dobrej jakości przyprawy do bigosu
  • łyżeczka słodkiej papryki  
  • łyżka wędzonej słodkiej papryki
  • szczypta chilli
  • 8-10 ziarenek ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych
  • ¾ szklanki passaty pomidorowej
  • łyżka octu jabłkowego
Przygotowanie:
  1. Suszone grzyby namocz w misce z wodą, aby zmiękły i nabrały objętości. W tym czasie w garnku podsmaż na małym ogniu pokrojoną w kostkę cebulę. 
  2. Dodaj pokrojoną kapustę kiszoną, pokrojoną na kawałki połowę niezbyt dużej główki surowej kapusty oraz starte na tarce marchewki. Dolej wody – tyle, aby przykryła składniki. 
  3. Do garnka wrzuć liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj około godziny.
  4. Pokrój pieczarki, namoczone wcześniej grzyby oraz wędzone tofu i dodaj je do garnka wraz z passatą, octem i pozostałymi przyprawami (z wyjątkiem wędzonej słodkiej papryki). 
  5. Całość gotuj jeszcze przez pół godziny, od czasu do czasu mieszaj. Kiedy bigos będzie gotowy, dodaj wędzoną paprykę i odstaw na jakiś czas.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz - każda opinia jest dla mnie ważna.