20:30

Pieczone bataty z prażoną ciecierzycą i sosem czosnkowym

W sieci aż roi się od pomysłów na to, z czym jadać pieczone bataty. Wiele osób łączy je z ciecierzycą oraz sosem przygotowanym na bazie hummusu lub tahiny. Inspirując się znalezionymi w sieci przepisami, stworzyłam także własną zdrową wersję. Danie okazało się rewelacyjne i bez wątpienia zagości jeszcze na moim stole.

Pieczone bataty z prażoną ciecierzycą i sosem czosnkowym

Składniki na 2 porcje:
  • 2 bataty
  • 150g ciecierzycy w zalewie (po odsączeniu)
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki kamunu
  • szczypta ostrej papryki
  • sól
  • świeży rozmaryn
  • pomidorki koktajlowe

    sos czosnkowo-koperkowy:
  • sezam (lub tahina)
  • olej np. kokosowy
  • 1 łyżka suszonego koperku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól
Przygotowanie:
  1. Bataty umyj, pokrój na połówki. Ciecierzycę wymieszaj z przyprawami. Wszystko wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, po 20 minutach dorzuć rozmaryn i piecz jeszcze przez 10-20 minut.
  2. W pojemniku blendera umieść kilka łyżek sezamu i odrobinę oleju, miksuj stopniowo, przez długi czas na bardzo gładką masę. Dodaj pozostałe składniki i kilka łyżek wody, zmiksuj ponownie.
  3. Bataty udekoruj sosem, ciecierzycą, ćwiartkami pomidorków oraz świeżym rozmarynem.



1 komentarz:

  1. Muszę kiedyś zrobi i spróbować bo to danie wygląda bardzo apetycznie ;) pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz - każda opinia jest dla mnie ważna.