W sieci aż roi się od pomysłów na to, z czym jadać pieczone bataty. Wiele osób łączy je z ciecierzycą oraz sosem przygotowanym na bazie hummusu lub tahiny. Inspirując się znalezionymi w sieci przepisami, stworzyłam także własną zdrową wersję. Danie okazało się rewelacyjne i bez wątpienia zagości jeszcze na moim stole.
Pieczone bataty z prażoną ciecierzycą i sosem czosnkowym
Składniki na 2 porcje:
- 2 bataty
- 150g ciecierzycy w zalewie (po odsączeniu)
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki kamunu
- szczypta ostrej papryki
- sól
- świeży rozmaryn
- pomidorki koktajlowe
sos czosnkowo-koperkowy: - sezam (lub tahina)
- olej np. kokosowy
- 1 łyżka suszonego koperku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka miodu
- sól
- Bataty umyj, pokrój na połówki. Ciecierzycę wymieszaj z przyprawami. Wszystko wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, po 20 minutach dorzuć rozmaryn i piecz jeszcze przez 10-20 minut.
- W pojemniku blendera umieść kilka łyżek sezamu i odrobinę oleju, miksuj stopniowo, przez długi czas na bardzo gładką masę. Dodaj pozostałe składniki i kilka łyżek wody, zmiksuj ponownie.
- Bataty udekoruj sosem, ciecierzycą, ćwiartkami pomidorków oraz świeżym rozmarynem.
Muszę kiedyś zrobi i spróbować bo to danie wygląda bardzo apetycznie ;) pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuń