01:23

Krem z pieczonych buraków z serem feta i kiełkami

Krem z pieczonych buraków z serem feta i kiełkami

Składniki na ok. 3-4 porcje zupy:
  • 1 kg buraków
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka tymianku
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • naturalny bulion warzywny
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • kiełki
  • słonecznik
  • ser feta
Przygotowanie:
  1. Buraki umyj, pokrój na kawałki i owiń folią aluminiową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, piecz przez godzinę.
  2. Cebulę i czosnek posiekaj na małe kawałki i smaż na małym ogniu przez kilka minut. Dorzuć pokrojone w kostkę buraki (ze skórką lub bez), jabłko oraz tymianek, smaż jeszcze przez chwilę.
  3. Całość zalej bulionem lub wodą, dodaj ostrą paprykę, sól, pieprz i sos sojowy.
  4. Po ugotowaniu zblenduj wszystko na równomierny krem, a następnie skrop sokiem z cytryny.
  5. Krem udekoruj kiełkami, pokrojonym w kostkę serem feta i ziarnami słonecznika.

2 komentarze:

  1. pysznie i zdrowo! :) Mniam :)
    Mój blog
    Odwdzięczam się za każdą obserwacje :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Its made from beets, i am sure it must be very healthy , nutritious and yummy too.

    https://clickbystyle.blogspot.in/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz - każda opinia jest dla mnie ważna.