Zastanawialiście się co ciekawego można wyczarować ze zwykłej białej kapusty, szczególnie gdy nie macie zbyt wiele czasu? Spróbujcie upiec ją w ulubionych przyprawach - przygotowanie takiego dania zajmuje dosłownie chwilę. Ja zdecydowałam się na dwie pikantne marynaty, które świetnie komponują się z sosem czosnkowym i świeżym rozmarynem, ale Was namawiam do eksperymentowania i stworzenia własnych mieszanek. Potrawa zniknęła w mgnieniu oka! :)
Aromatyczna pieczona kapusta z sosem czosnkowym i rozmarynem
Składniki na 6 porcji:
- 1 średniej wielkości główka kapusty
- świeży rozmaryn
marynata paprykowa: - 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1/3 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju kokosowego
marynata curry: - 1,5 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/3 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju kokosowego
sos czosnkowy: - 1/4 szklanki nerkowców
- 1/4 szklanki migdałów
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 łyżeczki soli
Przygotowanie:
- Kapustę obierz z kilku liści, a następnie pokrój w 1-1,5 cm plastry.
- Przygotuj obie marynaty mieszając ze sobą wszystkie składniki, a następnie wysmaruj nimi wierzch każdego z plastrów. Jeśli się nie spieszysz, możesz odstawić je na parę chwil do lodówki.
- Wsadź danie do rozgrzanego do 170°C piekarnika na 20-25 minut.
- Przygotuj sos czosnkowy: umieść w pojemniku blendera namoczone wcześniej nerkowce i migdały (zamiast nich możesz użyć także wiórków kokosowych), dodaj kilka łyżeczek zimnej wody, wyciśnięty przez praskę czosnek i szczyptę soli, wszystko dokładnie zmiksuj na gładką masę.
- Gorące plastry kapusty udekoruj sosem i świeżym rozmarynem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz - każda opinia jest dla mnie ważna.