00:58

Aromatyczna pieczona kapusta z sosem czosnkowym i rozmarynem

Zastanawialiście się co ciekawego można wyczarować ze zwykłej białej kapusty, szczególnie gdy nie macie zbyt wiele czasu? Spróbujcie upiec ją w ulubionych przyprawach - przygotowanie takiego dania zajmuje dosłownie chwilę. Ja zdecydowałam się na dwie pikantne marynaty, które świetnie komponują się z sosem czosnkowym i świeżym rozmarynem, ale Was namawiam do eksperymentowania i stworzenia własnych mieszanek. Potrawa zniknęła w mgnieniu oka! :)

Aromatyczna pieczona kapusta z sosem czosnkowym i rozmarynem

Składniki na 6 porcji:
  • 1 średniej wielkości główka kapusty
  • świeży rozmaryn

    marynata paprykowa:
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju kokosowego

    marynata curry:
  • 1,5 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju kokosowego

    sos czosnkowy:
  • 1/4 szklanki nerkowców
  • 1/4 szklanki migdałów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki soli
Przygotowanie:
  1. Kapustę obierz z kilku liści, a następnie pokrój w 1-1,5 cm plastry. 
  2. Przygotuj obie marynaty mieszając ze sobą wszystkie składniki, a następnie wysmaruj nimi wierzch każdego z plastrów. Jeśli się nie spieszysz, możesz odstawić je na parę chwil do lodówki.
  3. Wsadź danie do rozgrzanego do 170°C piekarnika na 20-25 minut.
  4. Przygotuj sos czosnkowy: umieść w pojemniku blendera namoczone wcześniej nerkowce i migdały (zamiast nich możesz użyć także wiórków kokosowych), dodaj kilka łyżeczek zimnej wody, wyciśnięty przez praskę czosnek i szczyptę soli, wszystko dokładnie zmiksuj na gładką masę.
  5. Gorące plastry kapusty udekoruj sosem i świeżym rozmarynem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz - każda opinia jest dla mnie ważna.