Słyszeliście o witarianizmie? W skrócie jest to dieta polegająca na spożywaniu naturalnego surowego pożywienia. Dzięki temu, że takie jedzenie nie zostało poddane obróbce termicznej, zachowuje ono swoje cenne właściwości oraz bogactwo witamin i minerałów. Osobiście uważam, że warto włączyć do swojego jadłospisu możliwie jak najwięcej tego typu zdrowych posiłków. Co prawda może się to wydawać czymś trudnym, a nawet nieciekawym, ale to tylko pozory! Jak się okazuje, za pomocą surowych produktów można stworzyć pyszne, a jednocześnie niezwykle oryginalne potrawy. Przepis na wykonanie jednej z nich znalazłam na jednym z moich ulubionych blogów <tutaj>. Od razu poczułam, że muszę go wypróbować. Zdecydowałam się zaledwie na kilka drobnych zmian. Potrawa okazała się naprawdę smaczna, a sosy, choć bez grama jogurtu, zrobiły na mnie spore wrażenie.
Cukinia z marynowanymi pieczarkami nadziewana szpinakiem i sosami
Składniki na 2 porcje:
- 1 cukinia
- 2 szklanki świeżego szpinaku
- 4 pieczarki
- kiełki słonecznika
- 6 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego (lub oliwy)
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól himalajska
sosy: - świeży pomidor
- garść suszonych pomidorów
- świeża bazylia
- 1/2 szklanki nerkowców
- 1/2 szklanki migdałów
- 1-2 ząbki czosnku
- sól himalajska
Przygotowanie
- Nerkowce i migdały zalej zimną wodą na kilka godzin przed przygotowaniem potrawy.
- Olej kokosowy wymieszaj z octem i szczyptą soli. Umyte pieczarki pokrój na małe kawałki, umieść w miseczce, polej trzema łyżkami przygotowanej wcześniej marynaty i wymieszaj.
- Szpinak opłucz, umieść w misce, dodaj bazylię i resztę marynaty.
- Przygotuj sos czosnkowy: umieść w pojemniku blendera odcedzone nerkowce i migdały, dodaj kilka łyżek zimnej wody i dokładnie zmiksuj. Z powstałej pasty odmierz 2-3 łyżki i odłóż do miseczki (będą potrzebne do przygotowania drugiego sosu). Do pojemnika dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek, kilka listków świeżej bazylii i szczyptę soli, zmiksuj ponownie.
- Przygotuj sos pomidorowy: zmiksuj ze sobą świeżego pomidora, suszone pomidory, kilka listków bazylii i szczyptę soli. Dodaj odłożoną wcześniej pastę, zmiksuj ponownie.
- Cukinię pokrój w plastry za pomocą obieraczki lub szatkownicy do warzyw. Ułóż na talerzu plastry tak aby nachodziły na siebie. Umieść na wierzchu szpinak oraz sosy i zwiń danie tak jak na zdjęciu.
- Danie udekoruj marynowanymi pieczarkami oraz świeżymi kiełkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz - każda opinia jest dla mnie ważna.