23:45

Cukinia z marynowanymi pieczarkami nadziewana szpinakiem i sosami

Słyszeliście o witarianizmie? W skrócie jest to dieta polegająca na spożywaniu naturalnego surowego pożywienia. Dzięki temu, że takie jedzenie nie zostało poddane obróbce termicznej, zachowuje ono swoje cenne właściwości oraz bogactwo witamin i minerałów. Osobiście uważam, że warto włączyć do swojego jadłospisu możliwie jak najwięcej tego typu zdrowych posiłków. Co prawda może się to wydawać czymś trudnym, a nawet nieciekawym, ale to tylko pozory! Jak się okazuje, za pomocą surowych produktów można stworzyć pyszne, a jednocześnie niezwykle oryginalne potrawy. Przepis na wykonanie jednej z nich znalazłam na jednym z moich ulubionych blogów <tutaj>. Od razu poczułam, że muszę go wypróbować. Zdecydowałam się zaledwie na kilka drobnych zmian. Potrawa okazała się naprawdę smaczna, a sosy, choć bez grama jogurtu, zrobiły na mnie spore wrażenie.

Cukinia z marynowanymi pieczarkami nadziewana szpinakiem i sosami

Składniki na 2 porcje:
  • 1 cukinia
  • 2 szklanki świeżego szpinaku
  • 4 pieczarki
  • kiełki słonecznika
  • 6 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego (lub oliwy)
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól himalajska

    sosy:
  • świeży pomidor
  • garść suszonych pomidorów
  • świeża bazylia
  • 1/2 szklanki nerkowców
  • 1/2 szklanki migdałów
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól himalajska
Przygotowanie
  1. Nerkowce i migdały zalej zimną wodą na kilka godzin przed przygotowaniem potrawy.
  2. Olej kokosowy wymieszaj z octem i szczyptą soli. Umyte pieczarki pokrój na małe kawałki, umieść w miseczce, polej trzema łyżkami przygotowanej wcześniej marynaty i wymieszaj.
  3. Szpinak opłucz, umieść w misce, dodaj bazylię i resztę marynaty.
  4. Przygotuj sos czosnkowy: umieść w pojemniku blendera odcedzone nerkowce i migdały, dodaj kilka łyżek zimnej wody i dokładnie zmiksuj. Z powstałej pasty odmierz 2-3 łyżki i odłóż do miseczki (będą potrzebne do przygotowania drugiego sosu). Do pojemnika dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek, kilka listków świeżej bazylii i szczyptę soli, zmiksuj ponownie.
  5. Przygotuj sos pomidorowy: zmiksuj ze sobą świeżego pomidora, suszone pomidory, kilka listków bazylii i szczyptę soli. Dodaj odłożoną wcześniej pastę, zmiksuj ponownie.
  6. Cukinię pokrój w plastry za pomocą obieraczki lub szatkownicy do warzyw. Ułóż na talerzu plastry tak aby nachodziły na siebie. Umieść na wierzchu szpinak oraz sosy i zwiń danie tak jak na zdjęciu.
  7. Danie udekoruj marynowanymi pieczarkami oraz świeżymi kiełkami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz - każda opinia jest dla mnie ważna.