Jesienią podzieliłam się z Wami przepisem na pyszne wegańskie curry z dynią. Jest to zdecydowanie jedna z moich ulubionych potraw, dlatego też ląduje na moim talerzu przynajmniej raz w tygodniu - nawet teraz kiedy ciężko gdziekolwiek kupić dynię (w ostateczności można ją jednak pominąć). Postanowiłam delikatnie zmodyfikować recepturę i dorzucić do wszystkiego bataty - eksperyment okazał się udany! Słodkie ziemniaki cieszą się ostatnio sporą popularnością, dzięki czemu można je kupić w wielu miejscach (w ofercie ma je np. Alma, Piotr i Paweł, a czasami nawet Biedronka). Taka potrawa to najlepsza okazja aby ich w końcu spróbować! Oprócz ciekawego smaku, są bogate w beta-karoten, witaminę C i błonnik.
Wegańskie curry z dynią i batatami
Składniki na 2-3 porcje:
- 1 szklanka suchego brązowego ryżu
- 1 średniej wielkości batat
- 2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni
- 1/2 szklanki pokrojonych w kostkę ziemniaków
- 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę marchewki
- 1,5 szklanki naturalnej passaty pomidorowej
- 2-3 łyżki oleju kokosowego
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- 3 cm kawałek imbiru
- 1,5 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki soli
- świeża natka pietruszki
Przygotowanie:
- Ryż zalej wodą i gotuj na małym ogniu. Obrane, pokrojone w kostkę warzywa ugotuj, najlepiej na parze (zacznij od ziemniaków, dynię dorzuć na samym końcu).
- W garnku rozgrzej olej kokosowy, dodaj posiekaną cebulę,a po kilku minutach imbir.
- Wrzuć do środka ugotowane warzywa i przyprawy, wymieszaj, a następnie zalej całość passatą pomidorową. Dorzuć rozgnieciony czosnek, posiekaną ostrą papryczkę i duś wszystko pod przykryciem na małym ogniu przez kilka-kilkanaście minut. Podawaj z ryżem pełnoziarnistym oraz świeżą natką pietruszki.
Danie wydaje się proste, ale składników cała masa. Trochę to zniechęca do przygotowania takich pyszności :P
OdpowiedzUsuńSO DELICIUS
OdpowiedzUsuń