Ostatnio uświadomiłam sobie, że bardzo rzadko jem surówki... a przecież zimą też warto wzbogacić swoją dietę o solidną porcję warzyw i zieleniny! Dzięki zawartości zdrowych tłuszczy (awokado, olej kokosowy, ziarna), takim daniem można się całkiem dobrze najeść. Każdy z użytych składników ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie - razem tworzą więc wielką bombę pełną witamin i minerałów, których często na próżno szukać w przetworzonych potrawach. W miarę możliwości sięgnijcie po kapustę z upraw ekologicznych - ta pochodząca z marketów niestety nie należy do najzdrowszych.
Surówka z awokado, pomidorami i kapustą pekińską
Składniki na 1 dużą porcję:
- 5 liści kapusty pekińskiej
- 2 małe pomidory
- 1 dojrzałe awokado
- 2 łyżki ziaren sezamu
- 2 łyżki ziaren słonecznika
Sos:
- 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
- ząbek polskiego czosnku
- 1/4 łyżeczki soli himalajskiej
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
Przygotowanie:
- Sałatę dokładnie umyj, osusz i posiekaj. Pomidory oraz obrane ze skórki awokado pokrój na kawałki.
- Przygotuj sos: do oleju dodaj rozgnieciony czosnek i pozostałe składniki.
- Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie ze sobą wymieszaj, udekoruj ziarnami sezamu i słonecznika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz - każda opinia jest dla mnie ważna.