00:10

Surówka z awokado, pomidorami i kapustą pekińską

Ostatnio uświadomiłam sobie, że bardzo rzadko jem surówki... a przecież zimą też warto wzbogacić swoją dietę o solidną porcję warzyw i zieleniny! Dzięki zawartości zdrowych tłuszczy (awokado, olej kokosowy, ziarna), takim daniem można się całkiem dobrze najeść. Każdy z użytych składników ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie - razem tworzą więc wielką bombę pełną witamin i minerałów, których często na próżno szukać w przetworzonych potrawach. W miarę możliwości sięgnijcie po kapustę z upraw ekologicznych - ta pochodząca z marketów niestety nie należy do najzdrowszych.

 Surówka z awokado, pomidorami i kapustą pekińską

Składniki na 1 dużą porcję:
  • 5 liści kapusty pekińskiej
  • 2 małe pomidory
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • 2 łyżki ziaren słonecznika

    Sos:
  • 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • ząbek polskiego czosnku
  • 1/4 łyżeczki soli himalajskiej
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
Przygotowanie:
  1. Sałatę dokładnie umyj, osusz i posiekaj. Pomidory oraz obrane ze skórki awokado pokrój na kawałki.
  2. Przygotuj sos: do oleju dodaj rozgnieciony czosnek i pozostałe składniki.
  3. Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie ze sobą wymieszaj, udekoruj ziarnami sezamu i słonecznika.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz - każda opinia jest dla mnie ważna.