00:28

Bananowo-jabłkowa jaglanka z cynamonem

Pamiętasz moment, kiedy nachodzi Cię ochota na coś słodkiego? Nie oznacza to jednak, że musisz wtedy sięgać po batony lub cukierki z marketu. Pyszne desery lepiej przygotować samemu! Gwarantuję, że porcja zdrowej jaglanki nie tylko zaspokoi Twoje pragnienie, ale też po jej zjedzeniu nie będziesz mieć żadnych wyrzutów sumienia ;)

Bananowo-jabłkowa jaglanka z cynamonem

Składniki na 2 porcje:
  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
  • 3 banany
  • 3 małe jabłka
  • garść daktyli (5-7 sztuk)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • plasterek imbiru
  • sok z połówki cytryny
Przygotowanie:
  1. Kaszę opłucz, a następnie zalej dwiema szklankami wody i gotuj na małym ogniu aż do wchłonięcia przez nią całej wody.
  2. Dwa banany, dwa jabłka oraz pozostałe składniki zetrzyj lub zmiksuj na mus np. za pomocą blendera.
  3. Ugotowaną, nieco przestygniętą kaszę wymieszaj dokładnie z powstałym musem. Dorzuć do niej pokrojone na kawałki jabłko oraz banana, wymieszaj. Całość możesz dodatkowo polać miodem.


3 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz - każda opinia jest dla mnie ważna.