20:30

Surówka ze szpinakiem, awokado i pomidorami

Sezon na szpinak rozpoczęty! Osobiście uwielbiam przygotowywać z niego pyszne surówki. Świetnie komponuje się chociażby z pomidorami oraz awokado. Dodanie ziaren i oleju sprawi, że taki posiłek będzie sycący, natomiast musztarda nada całości wspaniałego aromatu.

Surówka ze szpinakiem, awokado i pomidorami

Składniki na 1 dużą porcję:
  • kilka garści świeżego szpinaku
  • 2 małe pomidory
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • garść migdałów

    Sos:
  • 2 łyżki rozpuszczonego oleju np. kokosowego
  • 1 łyżka naturalnej musztardy
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • czosnek (najlepiej w płatkach)
Przygotowanie:
  1. Szpinak dokładnie umyj, osusz i posiekaj. Pomidory oraz obrane ze skórki awokado pokrój na kawałki.
  2. Przygotuj sos mieszając ze sobą wszystkie składniki.
  3. Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie ze sobą wymieszaj, udekoruj namoczonymi wcześniej ziarnami sezamu i słonecznika oraz obranymi ze skórki migdałami.

2 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz - każda opinia jest dla mnie ważna.