22:17

Wegańskie bezglutenowe klopsy z sosem z pora

Dziś przepis na kolejne klopsy. Tym razem o smaku curry, z aromatycznym i prostym do przygotowania sosem z porów. Taki obiad będzie nie tylko pyszny, ale z pewnością przyciągnie uwagę swoim oryginalnym wyglądem.

Wegańskie bezglutenowe klopsy z sosem z pora

Składniki na 20-25 sztuk:
  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki suchej niepalonej kaszy gryczanej
  • 1/2 szklanki suchego brązowego ryżu
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju kokosowego 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki curry
  • 1,5 łyżeczki kamunu
  • 1,5 łyżeczki ostrej papryki
  • pieprz
  • sól

    sos:
  • 1-2 pory (bez liści)
  • 1-2 cm kawałek papryczki chili
  • pieprz
  • sól
Przygotowanie:
  1. Kaszę oraz ryż opłucz, a następnie zalej ok.3 szklankami wody. Gotuj do czasu aż wchłoną wodę i zmiękną.
  2. Cebulę posiekaj na małe kawałki.
  3. Marchew zetrzyj na tarce, wymieszaj z cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawami i mąką ziemniaczaną. Dorzuć ugotowaną kaszę i ryż, wymieszaj.
  4. Za pomocą łyżki, umieść na papierze do pieczenia 20-25 porcji powstałej masy. Odczekaj aż wszystko ostygnie (wtedy masa będzie bardziej zwarta), a następnie za pomocą dłoni uformuj klopsy.
  5. Umieść je na 20 minut w rozgrzanym do 160°C piekarniku (opcjonalnie).
  6. Przygotuj sos: por pokrój w plasterki, wrzuć do rondelka i wlej do środka kilka łyżek wody. Gotuj na małym ogniu przez kilka minut co chwilę mieszając. Po chwili zblenduj wszystko na gładką masę, a następnie dorzuć przyprawy i pokrojoną drobno papryczkę. Gotuj jeszcze przez chwilę.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz - każda opinia jest dla mnie ważna.