12:00

Wiosenna sałatka z ciecierzycy, rzodkiewki i szczypiorku

Jeśli ciężko jest Wam polubić klasyczne warzywne surówki, warto spróbować pokombinować tak, aby uzyskać w końcu satysfakcjonujące Was połączenie. Mi bardzo pomogło dodanie do środka ugotowanej ciecierzycy - dzięki tym chrupiącym, sycącym kuleczkom, jedzenie takiego posiłku stało się samą przyjemnością! Przygotowany własnoręcznie sos także okazał się świetnym pomysłem - z pewnością także o wiele zdrowszym niż kupne sklepowe mieszanki.

Wiosenna sałatka z ciecierzycy, rzodkiewki i szczypiorku

Składniki na 1 porcję:
  • 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 1/2 szklanki ugotowanej soczewicy
  • kilka rzodkiewek
  • szczypiorek
  • 1 łyżka nasion słonecznika

    Sos:
  • 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki soli himalajskiej
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta stewii
Przygotowanie:
  1. Ciecierzycę zamocz na noc w dużej ilości wody, następnego dnia przepłucz i gotuj przez około godzinę. Soczewicę gotuj przez ok.25 minut.
  2. Rzodkiewkę pokrój na kawałki, szczypiorek posiekaj.
  3. Przygotuj sos: do oleju dodaj rozgnieciony czosnek, sól, zioła, świeży sok z cytryny i odrobinę stewii.
  4. Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie ze sobą wymieszaj.


1 komentarz:

  1. wygląda smakowicie! :)


    Ściskam mocno,
    www.IWASJA.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz - każda opinia jest dla mnie ważna.