11:00

Chrupiące kolorowe frytki z warzywnym dipem

Frytki nigdy nie należały do zdrowych przekąsek, ale jeśli już macie na nie wielką ochotę, możecie przygotować je w nieco inny sposób. Zamiast używać wyłącznie ziemniaków, zaopatrzcie się jeszcze w kilka innych warzyw. Świetnym wyborem będą np. marchew, cukinia i seler. Smażenie na głębokim tłuszczu zastąpcie pieczeniem w piekarniku, a zamiast kupnego keczupu użyjcie własnoręcznie przygotowanego sosu.

Chrupiące kolorowe frytki z warzywnym dipem

Składniki na 2 duże blachy:
  • 4 średniej wielkości ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1/3 cukinii
  • 1/4 średniej wielkości selera
  • kilka łyżek oleju kokosowego
  • zioła prowansalskie
  • curry
  • słodka papryka
  • sól himalajska

    Dip:
  • 3 łyżki czerwonej soczewicy
  • 1/2 małego pomidora
  • 1-2 niesiarkowane daktyle
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/3 ząbku czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Przygotowanie:
  1. Warzywa umyj, ziemniaki, marchew oraz seler obierz ze skórki. Pokrój w paski.
  2. Olej kokosowy rozpuść, a następnie dodaj do niego szczyptę soli.
  3. Blachę wyłóż papierem, warzywa zanurz w oleju i ułóż tak, aby nie stykały się ze sobą.
  4. Wszystko posyp obficie ulubionym przyprawami (ja wybrałam curry, zioła prowansalskie i słodką paprykę) i umieść w rozgrzanym do 170°C piekarniku. Piecz przez około 25 minut.
  5. Przygotuj dip: soczewicę zalej wodą i gotuj do miękkości, po przestudzeniu umieść w pojemniku blendera wraz z pozostałymi składnikami i dokładnie zmiksuj.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz - każda opinia jest dla mnie ważna.