22:00

Bezglutenowe ciasto bez cukru z truskawkami, jagodami i czereśniami

Obecnie bardzo wiele osób z różnych powodów rezygnuje ze spożywania glutenu. Nie oznacza to jednak, że od tej pory ciasta stają się dla nich czymś nieosiągalnym. Dziś pokażę Wam mój pierwszy tego typu wypiek - zamiast zwykłej mąki użyłam po prostu kukurydzianej. Co istotne, zdecydowałam się na wersję ekologiczną, ponieważ zwykła kukurydza często bywa modyfikowana genetycznie.

Bezglutenowe ciasto bez cukru z truskawkami, jagodami i czereśniami

Składniki na prostokątną formę 26 cm x 12 cm:
  • 4 ekologiczne jajka
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 10-15 daktyli
  • 4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • kilka truskawek
  • kilka czereśni
  • 2 łyżki jagód
Przygotowanie:
  1. Jajka roztrzep z 3 łyżkami oleju oraz octem. Dodaj mąki, sodę i cynamon, dokładnie wymieszaj. Na końcu dorzuć drobno posiekane daktyle.
  2. Formę wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj łyżką oleju, a następnie przelej do środka ciasto. Udekoruj wierzch jagodami oraz pokrojonymi na małe kawałki truskawkami i czereśniami.
  3. Naczynie umieść w rozgrzanym do 170°C piekarniku. Piecz przez ok. 15 minut za pomocą opcji "dół". Po tym czasie zmień opcję na "góra-dół" i piecz przez kolejny kwadrans. Gotowe ciasto możesz posypać łyżką zmielonego w młynku do kawy ksylitolu.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz - każda opinia jest dla mnie ważna.