00:29

Bezglutenowe ciasto ze śliwkami i czerwoną porzeczką

Lubicie śliwki? Obecnie można je dostać niemal wszędzie i bardzo mnie to cieszy. Jem je niemal codziennie, na surowo, ale raz pokusiłam się upiec ciasto, w którym będą grały główną rolę. Poniżej możecie zobaczyć efekt :)

Bezglutenowe ciasto ze śliwkami i czerwoną porzeczką

Składniki na okrągłą 25-29 cm formę:
  • 4 ekologiczne jajka
  • 1,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 15-20 niesiarkowanych daktyli
  • 4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 0,5 kg śliwek
  • garść czerwonych porzeczek
Przygotowanie:
  1. Jajka roztrzep z z 3 łyżkami oleju oraz octem. Dodaj daktyle, wszystko dokładnie zmiksuj. Dorzuć mąkę i sodę, zmiksuj ponownie - w razie potrzeby dolej kilka łyżek wody.
  2. Formę wysmaruj łyżką oleju, a następnie umieść w środku ciasto. Udekoruj wierzch połówkami śliwek oraz porzeczkami.
  3. Naczynie umieść w rozgrzanym do 170°C piekarniku. Piecz przez ok. 10 minut za pomocą opcji "dół". Po tym czasie zmień opcję na "góra-dół" i piecz przez 10-15 minut. Gotowe ciasto możesz posypać łyżką zmielonego w młynku do kawy ksylitolu.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz - każda opinia jest dla mnie ważna.