Lubicie śliwki? Obecnie można je dostać niemal wszędzie i bardzo mnie to cieszy. Jem je niemal codziennie, na surowo, ale raz pokusiłam się upiec ciasto, w którym będą grały główną rolę. Poniżej możecie zobaczyć efekt :)
Składniki na okrągłą 25-29 cm formę:
- 4 ekologiczne jajka
- 1,5 szklanki mąki kukurydzianej
- 15-20 niesiarkowanych daktyli
- 4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1,5 łyżeczki sody
- 0,5 kg śliwek
- garść czerwonych porzeczek
Przygotowanie:
- Jajka roztrzep z z 3 łyżkami oleju oraz octem. Dodaj daktyle, wszystko dokładnie zmiksuj. Dorzuć mąkę i sodę, zmiksuj ponownie - w razie potrzeby dolej kilka łyżek wody.
- Formę wysmaruj łyżką oleju, a następnie umieść w środku ciasto. Udekoruj wierzch połówkami śliwek oraz porzeczkami.
- Naczynie umieść w rozgrzanym do 170°C piekarniku. Piecz przez ok. 10 minut za pomocą opcji "dół". Po tym czasie zmień opcję na "góra-dół" i piecz przez 10-15 minut. Gotowe ciasto możesz posypać łyżką zmielonego w młynku do kawy ksylitolu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz - każda opinia jest dla mnie ważna.