22:00

Bezglutenowe wegańskie naleśniki z musem czekoladowym

Postawiłam sobie wyzwanie: zrobić naleśniki bez zwykłej mąki, mleka i jajek. Niewyobrażalne? Jak widać, udało się! Choć po cichu przyznam, że do zwykłych naleśników jeszcze im trochę brakuje. Sytuację uratował jednak pyszny czekoladowy mus, dzięki którym zjadłam je z dużym apetytem.

Bezglutenowe wegańskie naleśniki z musem czekoladowym

Składniki na ok.5 sztuk:
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 4/5 szklanki mleka roślinnego lub wody
  • 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • szczypta cynamonu

    Mus czekoladowy:
  • 2 banany
  • kilka daktyli
  • łyżka karobu lub kakao
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj.
  2. Przygotuj mus czekoladowy: zmiksuj ze sobą banany, daktyle oraz karob lub kakao.
  3. Wlej kilka łyżek ciasta na rozgrzaną patelnię i poczekaj kilka minut. Gdy naleśnik zrobi się lekko sztywny, obróć go i smaż jeszcze przez chwilę na małym ogniu.
  4. Naleśnik posmaruj grubą warstwą musu i udekoruj świeżymi malinami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz - każda opinia jest dla mnie ważna.