11:00

Domowy pikantny keczup

Różnorodne keczupy, które kuszą na półkach sklepowych, niestety przestają zachwycać po przeczytaniu umieszczonych na ich opakowaniach etykiet. Zamiast więc głowić się, który z nich posiada najmniej szkodliwych składników, warto po prostu przygotować własny. Z pewnością daje to o wiele większą satysfakcję, a wbrew pozorom nie potrzeba do tego wcale wielkich umiejętności.

Domowy pikantny keczup

Składniki na 2 małe słoiczki:
  • 6 średniej wielkości pomidorów
  • 2-3 cm kawałeczek papryki chili
  • kilka plastrów cebuli
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1-2 łyżki miodu
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka bazylii
  • 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
  1. Pomidory zalej wrzątkiem, odczekaj chwilę, a następnie obierz je ze skórki. Umieść je w pojemniku blendera, dodaj paprykę, cebulę i przyprawy. Wszystko zmiksuj, a następnie przełóż do garnka i gotuj przez około 1-2 godziny (w trakcie możesz odlać nadmiar wody).
  2. Do przestudzonej masy dodaj ocet i miód, wymieszaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz - każda opinia jest dla mnie ważna.